τροχιές

Με την πράξη να ανακαλύπτουμε αλήθειες και πάλι με την πράξη να τις ελέγχουμε και να τις αναπτύσσουμε.../Πράξη, γνώση και ύστερα πάλι πράξη˙ η μορφή αυτή της κυκλικής επανάληψης είναι ατελεύτητη.

Μάο ΤσεΤουνγκ


Το συμβάν δεν είναι ο Άλλος του Λόγου αλλά ο 'Αλλος της φιλοσοφίας, όπως ορίζεται σύμφωνα με την πλατύτερη έννοια της πολύπλοκης δομής του, αντί να ορίζεται μόνο με όρους ''παρουσίας".

Francois Laruelle




Σάββατο 27 Μαρτίου 2010

ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΟΑΣΤΙΑ( η μεταβιομηχανική "λαλιά")



αφιερωμένο στον MALCOLM X

1. Μέσα στις μεγαζώνες που εγκαταλείπετε το νέο προλεταριάτο στις Μητροπόλεις του Παγκοσμιοποιημένου Καπιταλισμού, εκτελείται ένα πείραμα που όμοιο του δεν θα φαντάζονταν ούτε όλοι οι εγκέφαλοι των Ναζί..η αποστέρηση κάθε γλώσσας επικοινωνίας, η κατακερματισμένη επικοινωνία της μιζέριας, της εγκληματικότητας και της ανεργίας. Μαζί με το σημειολογικό βομβαρδισμό ενός Θεάματος που κανείς νέος δεν θα μπορέσει να αγγίξει ποτέ-απο την Νέα Υόρκη και το Λ.Α μέχρι το Παρίσι και το Τόκυο- παράλληλα πουλάνε προς κατανάλωση την ατομική Φαντασίωση, την Ουτοπία της εξαίρεσης απο την κόλαση των γκέτο, την έξοδο απο τη γή του κανενός.Ναί, εκεί που ανα πάσα στιγμή, ένας πιτσιρικάς μπορεί να πεθάνει απο σφαίρες της αστυνομίας ή την πρέζα, η διάχυση μιας κοινοτικής ''λαλιάς'' επιμένει να υπάρχει και ανθίσταται.

2. Ραπ, χιπ-χοπ, σε όλα τα είδη και τις παραλλαγές, απόπειρες για μια άλλη γλώσσα, που θα λέει, θα αφηγείται μουσικά την πραγματική ζωή, που θα είναι πάντα μπλεγμένη ανάμεσα στην οργή και τον αδιέξοδο μηδενισμό, η εδαφικοποίηση μίας προλεταριακής σημειολογίας που πριν προλάβει να ωριμάσει την περιμένει μια μεγάλη εταιρεία, ένα πλάνο ανανέωσης του προφίλ της μαζικής βιομηχανίας των πολυεθνικών. Η γλώσσα-γκέτο, όχι απαραίτητα γραμμένη για όσους είναι απο τα προάστια, γλώσσα που ομιλεί τον αποκλεισμό και την συνειδησή του, που είναι για όσους βιώνουν στριμώχνονται στην "περιφέρεια" του μέλλοντος απο τα σχέδια του Κεφαλαίου. Γλώσσα που αξίζει να την μάθεις και να την μιλήσεις, αξίζει να την ακούσεις..και ας μην είναι γεμάτη με "κόκκινα επαναστατικά λάβαρα" η δομή της. Ο πειραματισμός "απο τα κάτω" σε όλο του το μεγαλείο..

Τα βιντεο κλιπ που ακολουθούν είναι μια επιλογή απο συγκροτήματα και DJ's των ΗΠΑ -που αργότερα άλλους τους έβαλαν στο ''κόλπο'' οι πολυεθνικές και άλλους όχι- αφηγήσεις μίας γλώσσας ταξικής,αντιφατικής αλλά αληθινής.























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου